In Memoriam - Clive Burr (1957-2013)
Voormalig Iron Maiden drummer overleden
Artist news 14-03-2013 08:30
Hij was de eerste ├ęchte drummer van Iron Maiden en hij maakte de opmars van de band van 1979 tot eind 1982 mee. Clive Burr overleed op 12 maart in zijn slaap aan de gevolgen van Multiple Sclerose.

Burr voegde zich bij Iron Maiden op het moment dat de band net de eerste plaatselijke successen in en rond London boekte. Hij verving oerdrummer Doug Sampson op het moment dat de band druk aan het werk was met de voorbereidingen voor de debuutplaat. Met het debuutalbum Iron Maiden uit 1980 was er meteen nationaal en internationaal succes, dat met het vervolg Killers zelfs werd uitgebreid naar een (kleinschalige) wereldtournee. De wereldwijde doorbraak van Iron Maiden volgde in 1982 met het album The Number Of The Beast, dat nog steeds geldt als een van de belangrijkste albums in de Heavy Metal-geschiedenis.  Burr schreef op deze plaat mee aan twee songs: Gangland, en Total Eclipse. Die laatste track zou uiteindelijk niet op het album komen, maar werd gebruikt als B-kant voor de single-release van Run To The Hills.

Eind 1982 overleed Burr's vader. Burr had het er erg moeilijk mee en ontspoorde enigszins, waarop hij vervangen werd door Nicko McBrain. Na Iron Maiden speelde Burr nog in een handvol bands, waarin vaak bekende artiesten meespeelden. Zo maakte hij deel uit van Gogmagog (met voormalig Maiden-zanger Paul DiAnno en toekomstig Maiden-gitarist Janick Gers) en Desperado (met Twisted Sister-zanger Dee Snider). Het grote succes bleef echter uit.

In 2002 werd bij Burr de diagnose MS gesteld, nadat hij met een voortdurende tinteling in zijn handen naar de dokter was geweest. Toen de overige Iron Maiden-bandleden hiervan hoorden, richtten zij de Clive Burr Trust op. Dit fonds werd gevuld met de opbrengsten van verscheidene Iron Maiden-benefieten. Het geld werd gebruikt voor de behandelingen van Burr en andere MS-patiënten uit de naaste omgeving van de band.

Zanger Bruce Dickinson liet zich ooit in een interview ontvallen dat Burr wat hem betreft de beste drummer voor Iron Maiden was, en dat hij betreurde dat de band Burr destijds niet meer tijd had gegeven om zijn zaken op orde te krijgen. Clive Burr werd 56 jaar.

drummer links