2005 editie van slagwerkfestival The Big Bang

Muzieknieuws 16-01-2005 15:43

Slagwerkfestival The Big Bang reist weer door Nederland om het publiek te verbazen met wervelende wereldpercussie door de beste drummers en slagwerkers ter wereld.

Van 17 tot en met 21 februari strijkt het festival neer in De Doelen te Rotterdam, het Muziekcentrum in Enschede, Vredenburg te Utrecht en Carré in Amsterdam.

Elke avond zijn er vijf programmaonderdelen, gespeeld door 34 slagwerkers. De muzikanten zijn afkomstig uit alle windstreken: van Schotland tot Senegal, van Nederland en Engeland tot de VS en Cuba.

De opening
Drie slagwerkers met geheel verschillende achtergronden bijten iedere avond van The Big Bang het spits af. Arnold Marinissen begint de openingssessie met een slagwerkstuk van de Zuid-Afrikaanse componist Volans. Cesar Zuiderwijk neemt het roer vervolgens op geheel eigen wijze over met ‘Skeletom’. Hij zal voorts de vijftienvoudige wereldkampioen Solo Drumming, de Schot Jim Kilpatrick, uitnodigen voor een drumduet/duel. Kilpatrick sluit de opening af met een indrukwekkende solospot op snaredrum.

The World Drummers Ensemble
In 1996 maakte het viertal Bill Bruford, Chad Wackerman, Luis Conte en Doudou N’Diaye Rose furore tijdens The Big Bang. Ze waren door de festivalorganisatie voor die gelegenheid bij elkaar gebracht. De synergie tussen de vier slagwerkers uit Engeland, de VS, Cuba en Senegal bleek magisch.

Het publiek genoot met volle teugen van de gesofisticeerde percussiemuziek, die in enkele dagen was samengesteld en ingestudeerd. Na 1996 refereerden zowel publiek als slagwerkers zelf regelmatig aan de optredens tijdens The Big Bang en spraken de wens uit deze gouden combinatie nog een keer op het podium te willen zien.

Tijdens The Big Bang 2005 is het zover. The World Drummers Ensemble, de legendarische formatie Bill Bruford, Chad Wackerman, Luis Conte en Doudou N'Diaye Rose, is negen jaar later opnieuw bijeen!

Scrap Arts Music
Scrap Arts Music biedt met het programma 'Phonk! spectaculair actiepercussietheater uit Canada. De groep timmert sinds 1998 aan de weg en behaalde in de VS en Engeland al grote successen. Het optreden tijdens The Big Bang is de première voor het Europese vasteland. Wie houdt van acts als Stomp en Blue Man Group, wordt laaiend enthousiast van Scrap Arts Music. Een demofilm van zes minuten is hier te vinden.

Doudou N’ Diaye Rose Dakar Troupe + Les Rosettes als headliner
Spectaculair slotstuk van de vier Big Bang-avonden is het zeventien man en vrouw sterke percussieorkest van Doudou N’Diaye Rose. De groep wordt speciaal voor The Big Bang overgevlogen vanuit Dakar, Senegal. De 74-jarige N’Diaye Rose heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld in de laatste drie decennia. Met zijn grote kleurrijke percussieorkest onder de naam Doudou N’Diaye Rose Dakar Troupe + Les Rosettes ontketent hij een enorm percussief geweld: virtuoos, gedreven en onweerstaanbaar groovy.

'What's New, What's Cool' is een apart onderdeel dat alleen in Utrecht en Enschede te zien is. Centraal staat de vraag: Is dit slagwerk of niet?

Tickets kosten rond de € 25,-. Cesar Zuiderwijk zal niet alleen als artiest optreden, maar ook op geheel eigen wijze als spreekstalmeester fungeren. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op www.thebigbang.nl.
zoeken
zoeken