Nominaties Edison Awards 2005 bekend

Muzieknieuws 07-01-2005 13:45

De nominaties voor de Edison Awards 2005 zijn bekend. De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt toegekend door een vakjury. Sinds 1960 wordt deze prestigieuze onderscheiding uitgereikt. De award is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Awards, de Duitse Echo of de Brit Awards.

Onder de nationale muzikanten zijn Bløf, Intwine en Within Temptation genomineerd als 'beste groep'. Bløfs DVD "Live 2004" is tevens één van de nominaties in de categorie 'beste muziek-DVD'. Het is bovendien het derde opeenvolgende jaar dat Bløf is genomineerd in de categorie 'beste groep'.

De DVD "Zien" van Marco Borsato is een ander nominatie in de categorie 'muziek-DVD'. Ook Marco zelf is genomineerd: als beste zanger. Dat geldt ook voor Idols-winnaar Boris en Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk. Laatst genoemde is bovendien voorgedragen voor een award in de categorie 'kleinkunst/luisterlied' voor zijn nummer Concordia.

Als 'beste zangeres nationaal' zijn Do, Frederique Spigt en Trijntje Oosterhuis genomineerd. Do maakt ook kans op een award als 'beste nieuwkomer', evenals The Sheer, de band die dit jaar ook al winnaar was van een Zilveren Harp.

Internationaal zijn Keane, Maroon5 en U2 als 'beste groep' genomineerd. Samen met Joss Stone zijn Keane en Maroon5 ook voorgedragen als 'beste nieuwkomer'.

In de categorie 'beste muziek DVD', zijn "Live at Blenheim Palace" van Jamie Cullum, "Finally ... The First Farewell Tour" van Phil Collins en "Live in 2004" van Norah Jones genomineerd.

Ook is Jamie Cullum, evenals Tom Waits en de Belgische zanger Joost Zweegers (Novastar), genomineerd als 'beste zanger internationaal'.

Niet geheel verrassend zijn Joss Stone, Norah Jones en Anastacia de kanshebbers op een Edison als 'beste zangeres internationaal'.

Tussen 20 januari en 4 februari kun je via edisonaward.nl je stem uitbrengen voor de publieksprijzen in de categorieën album van het jaar en single van het jaar.
zoeken
zoeken