In memoriam: Rashied Ali (1935-2009)

Freejazzdrummer overlijdt op 76-jarige leeftijd

Artist news 14-08-2009 17:45

De Amerikaanse drummer Rashied Ali, die in de jaren '60 met John Coltrane speelde en van grote invloed is geweest op freejazz, is in zijn woonplaats New York overleden. Rashied Ali was 76 jaar oud. Volgens zijn vrouw Patricia overleed de slagwerker op 12 augsutus in het Bellevue ziekenhuis in Manhattan aan een bloedprop in zijn longen.

Rashied Ali werd op 1 juli 1935 in Philadelphia, Pennsylvania als Robert Patterson geboren in een muzikaal gezin. Zijn moeder was zangeres. Zijn broer, Muhammad Ali, is eveneens jazzdrummer.

Tijdens zijn carričre die ruim vier decennia omspande, speelde Rashied Ali met artiesten als Don Cherry, Albert Ayler, Alice Coltrane enArchie Shepp.

In november 1965 vroeg John Coltrane Rashied Ali om naast Elvin Jones als tweede drummer te fungeren. Rashied is met beiden te horen op het album 'Meditations'.

Voor het album 'Interstellar Space', opgenomen in februari 1967 (enkele maanden voor zijn dood), reduceerde John Coltrane zijn band tot absoluut minimum en koos voor een duet met uitsluitend Rashied Ali op drums.

Op briljante wijze gaat Rashied hier de interactie aan met de saxofonist. De drummer strooit met onverwachte ritmische wendingen, meesterlijke roffels en bekkendetails die samen een polyrhythmische achtergrond vormen met subtiele, responsieve verschuivingen in accenten. Een betere ondersteuning had Coltrane zich niet kunnen wensen. Geen wonder dat het album tot een jazzklassieker is uitgegroeid.

Na het overlijden van de saxofonist, toerde Rashied Ali door Europe om begin jaren zeventig terug te keren naar New York. Daar trad hij niet alleen op, maar opende in 1973 ook zijn eigen jazzclub, Ali's Alley, en zijn eigen platenlabel, Survival Records, dat hij in stand hield tot aan zijn dood.

In 2003 formeerde de drummer zijn eigen Rashied Ali Quintet. Van dit kwintet kwam eerder dit jaar nog het album 'Live In Europe' uit. album with that band.

Afgelopen donderdag verklaarde zijn weduwe: "Rashied Ali was at the top of his game until his last day."
zoeken
zoeken